In gesprek met Maarten van der Breggen, architect.
Hotel als een uniek geslepen diamant
Het Van der Valk hotel Groningen – Hoogkerk is in januari 2017 in gebruik genomen. Met dit nieuwe gebouw rijgt architect Maarten van der Breggen een nieuwe edelsteen aan zijn lange snoer van ontwerpen. Hij heeft eerder hotels voor Van der Valk ontworpen, in Alphen aan den Rijn, op de Pier van Scheveningen, Ridderkerk [A15] en in Drachten [A7].
Van der Breggen stelde bij zijn ontwerp de gebruiker centraal: de hotelgast. Bovendien wilde hij het gebouw laten passen in zijn omgeving en nadrukkelijk herkenbaar laten zijn als hotel. Hij wilde geen ‘kantoorgebouw met daarop de letters hotel’ realiseren.
Zeskantige driehoek
De positie van het hotel is enerzijds aan de rijksweg A7 en anderzijds aan het Eelderdiep met aangrenzend  het natuurgebied Peizermade. Van bovenaf gezien heeft het hotel een driehoekvorm, daarmee aansluitend bij de omgeving.  Wie echter goed kijkt, telt een zeshoek. Symmetrisch, maar met ongelijke zijden. Waarmee het hotel een vorm heeft die doet denken aan het werk van een diamantslijper.
Travertijnkleurig
Van der Breggen heeft de gevel in een travertijnkleurige tegel uitgevoerd, die onderdeel uitmaakt van het Tonality-Classic gamma. Het originele travertijn – of travertin – is een natuursteen die ontstaat door een natuurlijk proces in warmwaterbronnen en geisers. De door Van der Breggen toegepaste tegel is echter veel weer-en vuil bestendiger dan het originele travertijn.
De toegepaste tegel is hardgebakken en afwasbaar, met een hoge kleurechtheid. Het materiaal is ongevoelig voor de uitstoot van fijnstof, zodat de gevel van het hotel er naar verwachting over 25 jaar nog steeds fris uitziet.
In context blijven
Maarten van der Breggen zegt: “Een hotel moet oud kunnen worden en niet dateren zoals de meeste kantoorgebouwen.” Ook de toepassing van zink in de gevel en op het dak draagt daar aan bij. “Zink wordt in de loop der jaren steeds mooier.” Het hotel staat nu nog alleen, maar eromheen zullen nieuwe gebouwen verrijzen. “Over een aantal jaren heeft het hotel een andere context”, zegt Van der Breggen. Ook daar heeft hij rekening mee gehouden.
bron: www.aberson.nl